sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Asian vierestä - Matkailijan karttasovelluksia osa 1

Pimeän ja kylmän vuodenajan piristykseksi kirjoitin muutaman sanan matkailijalle hyödyllisistä karttasovelluksista ja siitä miten itse olen niitä hyödyntänyt.

Itse vannon edelleen jossain määrin paperikarttojen nimeen, sillä paperikartta on edelleen aivan lyömätön etenkin yleiseen alueiden ja reittien hahmottamiseen sekä automatkojen suunnitteluun. Mutta varsinaisia isoja tiekartastoja en raahaa matkoilla, mielummin kopioin mukaan muutaman aukeaman kirjasta.


Oman lukunsa paperikartoissa muodostavat erikoiskartat kuten vaelluskartat tai teemakartat.
Tuskinpa kukaan lähtee Alpeille tai Pyreneeille vaeltamaan pidempää reissua pelkän kännykän tai tabletin turvin.



Netin karttapalvelut tukevat paperikarttoja joten luodaan pieni katsaus tarjontaan.

Google Maps lienee useimmille tuttu ja samoin tunnettuja ovat Here WeGo, Bing Maps jne. Mutta kuinka moni on käyttänyt esimerkiksi Open Street Mapin ilmaisia off-line karttoja?

Tarpeita karttojen käytölle on tietysti useampia, yksi haluaa löytää perille, toinen etsii mielenkiintoisia paikkoja ympäristöstä, kolmas vain haluaa seurata sijaintiaan ja ehkä tallentaa gps-träkin ja neljäs suunnittelee seuraavaa matkaa kotona. Viides ei sitten osaa edes osoittaa matkakohdettaan sormella karttapallolta...


Yleiskartat


Yleisimmät ja monikäyttöisimmät kartat löytyvät tietenkin täältä internet ihmemaasta, nämä karttapalvelut ovat omiaan osoitteiden ja palveluiden hakuun, reittien hakuun sekä maiden ja kaupunkien yleiseen hahmottamiseen.

Otetaan ensin Googlen kartat tarkasteluun, jo ennen matkaa sen avulla voi suunnitella reittiä ja tutustua ympäristöön.
https://www.google.fi/maps

Esimerkin omaisesti voisin olla kiinnostunut Hotel Sorapissista.

Normaali Google-haku 'Hotel Sorapiss' ja karttojen valinta osumista näyttää paikan kartalla, yleensä löytyy valokuvia, yhteystietoja ja tässä tapauksessa tarjolla on haku majoituksesta yleisimpien hotellihakupalveluiden kautta.
Googlen karttojen perushaku

Samaisesta näkymästä päästään reittiohjeisiin, katsotaan miten vaikka Cortina d'Ampezzosta ajetaan kyseiselle hotellille.
Googlen reititys

Sovellus tarjoaa tässä tapauksessa kahta vaihtoehtoista ajoreittiä ajoaikoineen ja välimatkoineen sekä melko yksityiskohtaista ajo-ohjetta valitusta reitistä. Paikasta riippuen tarjolla voi olla myös julkisen liikenteen, pyöräilyn ja kävelyn reititys.

Vaihtamalla satellittikuvaan voidaan arvioida ympäristöä vähän perinteistä karttaa paremmin:
Googlen satelliittinäkymä

Satelliittikuvasta pääsee myös Google Earth-tyyliseen käänneltävään ja zoomattavaan 3D näkymään (toimivuus riippuu selaimesta):
Googlen 3D karttanäkymä

Jos paikka edelleen houkuttelee, kannattaa vilkaista street view:stä miltä siellä oikeasti näyttää (tai on näyttänyt kamera-auton ajaessa ohi) ja pyöräytää vaikka kierros ympäri ja kurkistaa seuraavan mutkan taakse:
Googlen street view

Vaihtamalla tavallisesta karttanäkymästä maastokarttaan, voi vilkaista viereisten vuorten korkeuskäyrät:
Googlen maastokartta

Olen käyttänyt monesti Googlen karttaa kaikin edellä mainituin tavoin. Ennen ensimmäistä matkaa Kreikan Pargaan, arvioimme rantojen snorklausmahdollisuuksia satelliittikuvasta, monen nähtävyyden ja majapaikan ympäristö on tullut tarkastettua street view:llä ja vuoristojen tiukimpia mutkatietä on tutkittu edeltä käsin.
Jos olet kirjaunut Googleen voit myös tallentaa löytämäsi paikat, reittit ja takaisin googlen tuodut gps-trackit omiin karttoihisi.
Oma kartta My Mapsissa näyttää tältä:
Googlen my maps

Tuossa kartassa on yhden lomareissun ajot / päivä kukin omalla tasollaan, tiedot on tuotu autonavigaattorin gps-trackistä, sekä navigaattoriin etukäteen viedyt majapaikat.

Here WeGo
https://wego.here.com
Here WeGo tarjoaa vastaavan reitityksen kuin Google ja tarjoaa joukkoliikenteen vaihtoehtoja ja aikatauluja. Myös satelliittikuva löytyy.

Haettaesessa samaista Hotel Sorapissia kartalta, löytyy se haulla muttei karttaa selaamalla.
Wego here kartta
Hakutulokset tarjoavat myös yhteystietoja ja TripAdvisorin arvioita.

Bing Maps
https://www.bing.com/maps

Bing Maps seuraa samaa linjaa kahden edellisen palvelun kanssa, sieltä löytyy reittiohjeet ja palvelut.
Edellä mainittu hotelliosuma näyttää tältä Bingissä:
Bing maps

Varauksen voisi tehdä TripAdvisorin kautta, löytyy hotellin yhteystiedot, listaus palveluista ja arvioita.

Bing karttojen yksi mielenkiintoinen ominaisuus on Bird's eye-näkymä, missä viistoilmakuvaa pystyy kiertämään ja katsomaan neljästä eri suunnasta (nuolet näytön oikeassa reunassa). Tämä toiminto löytyy yleensä suurempien kaupunkien osalta:
Bing Bird's eye


Via Michelin
https://www.viamichelin.com/

Via Michelin on enemmän reitin suunnittelutyökalu kun edellä mainitut yleiskartat.
Sieltä saa valita ajoneuvotyypin, polttoaineen hinnan, voi valita nopeimman, lyhimmän, taloudellisimman tai discovery reitin. Sivuilla vaan vilkkuu nykyään mainoksia ärsyttävän paljon.

Palvelun näkemys Hotel Sorapissistä on seuraava:
viamichelin Hotel_Sorapiss

TomTom
Autonavigaattori valmistaja TomTomilta löytyy myös sovellus.
https://mydrive.tomtom.com
Sieltä löytyy omien reittien suunnittelumahdollisuuksien lisäksi valmiita reittejä erilaisissa kategorioissa kuten 'Best historical routes', 'Most epic routes' ja 'Best mountain roads'.
Omia reittejä suunniteltaessa nopeimman reitin lisäksi löytyy 'Thrill' mikä sallii valita reitin mutkaisuuden ja mäkisyyden.

Noin vertailun vuoksi katsotaan vielä miltä Hotel Sorapissin ja Misurina-järven seutu näyttää painetussa kartassa.


Muut kartat


Entä jos webin sovellusten peruskarttojen sijaan kiinnostaankin vaikka vaellus-, hiihto/laskettelu- tai maastopyöräilykartat? Tähän yksi vastaus on OpenStreetMap eli OSM.
http://www.openstreetmap.org
OSM-karttoihin pohjautuvia sekä online- että offlinekarttoja löytyy moneen lähtöön ja osa niistä päivityy ajantasalle selvästi googlen karttoja nopeammin.
Niitä voi käyttää pöytäkoneella selaimella, ladata offline-karttoina Android- tai IOS-laitteille.

Muutama esimerkki niistä:
http://hikebikemap.org/
https://www.opencyclemap.org/
http://www.wanderreitkarte.de/
http://www.opensnowmap.org/
http://www.histosm.org

Hyvä kokoelmasivusto erilaisista OSM-palveluista:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/List_of_OSM-based_services

OpenStreetMapin wiki listaa erilaisia OSM-karttoja käyttäviä sovelluksia:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Software/Desktop
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Comparison_of_Android_applications
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Comparison_of_iOS_applications

Tähän väliin pitää mainita Umap, mitä olen käyttänyt sekä matkaa edeltävien ideoiden/paikkojen keräilyyn että matkojen jälkeen reitin 'visualisointiin'.
http://umap.openstreetmap.fr/en/

Esimerkiksi kesän 2017 reissua suunnittelin alkuun pistämällä kartalle lentojen hintoja sopiville kentille ja hahmottelemalla mitä aluieita niiltä käsin voisi kierrellä. Sinisellä viivalla oleva Alppireissu toteutui.

Matkojen jälkeen olen pistänyt navigaattorista träkin kartalle ja lisännyt käytyjä nähtävyyksiä ja majapaikat.



Garmin navigaattorien käyttäjiä saattaa ilahduttaa tieto, että niille on saatavilla runsaasti OSM-karttoja eri teeemoilla ja sekä reitityksellä että ilman.
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_Map_On_Garmin/Download

Android-laitteilla, sekä puhelimella että tabletilla, olen kokeillut seuraavia: Cruiser, Osmand, Locus map ja Navigator. Käyttö on ollut lähinnä ympäristön tutkimista, pientä suunnittelua hotellihuonessa ja kävellessä navigointia (Locus). Tämä lähinnä siksi, että autoreissuilla on navigointi hoitunut Garminin autonavilla ja edellisessä ei-android puhelimessa käytin valmistajan off-line karttoja.

Olen myös käyttänyt reittien suunnitteluun windowsissa Garminin ilmaista Basecamp-sovellusta ja
ladannut siihen OSM-karttoja navigaattorin mukana tulleen koko Euroopan kartan lisäksi.
Autoreissuille lähdettäessä on navigaattoriin ladattu karttojen lisäksi kunkin päivän reitit, kaikki hotellit, ennalta suunnitellut nähtävyydet, pysähdykset, parkkipaikat, kaupat jne.

Tässä on yhden päivän suunnitelma 2015 Ranskan matkalta.



Jos ihmettelee, miksi käyttää navigaattorissa ylimääräsiä karttoja valmistajan oman kartan lisäksi, niin alla on esimerkki mitä eroa on valmistajan kartalla ja OSM-kartalla. Vasemmalla on Garminin City Navigator Europe 2018.2 ja oikealla OpenFietsMap Alps_26-11-2016. Molemmat ovat highest detail asetuksella. Perille pääsyn tai reitillä pysymisen kannalta asialla ei ole paljon merkitystä, mutta jos nähtävyydet, palvelut ja esimerkiksi korkeus kiinnostavat, löytyy OSM kartoista selvää etua.



Offline kartat


Edellä mainittujen OSM-pohjaisten sovellusten käyttö onnistuu mainiosti off-line tilassa kunhan karttatiedostot lataa laitteellen. Myös Googlen karttoja saa ladattua alueittain laitteelleen.

Karttatiedostojen koko vaihtelee megatavuista gigaluokkaan (esimerkiksi koko Ranska tai Saksa).
Karttoja löytyy esimerkiksi täältä: https://www.openandromaps.org/en/downloads

Karttoja käyttäneille on ehkä muodostunut omat suosikkinsa eikä mikään edellä mainituista kata välttämättä kaikkien tarpeita ja toiveita. Mutta hyviä kompromisseja sentään löytyy.

Heittäkää vinkkiä jos joku olennainen sovellus jäi huomioimatta.

PS. Seuraavassa kirjoituksessa kerron mitä karttasovelluksilla voi tehdä matkan jälkeen.




















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti