sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Kööpenhamina 2012

Kööpenhamina 13.-15.1.2012

Äkkiseltään voisi kuvitella, että Kööpenhamina on tammikuussa yhtä ankea paikka kuin talvinen Suomikin, mutta pikavisiitti tammikuisena viikonloppuna osoitti ettei kaupunki ollut vaipunut talvihorrokseen.
Lensimme perjantai-aamuna Blue1/Golden airin koneella Tampereelta Kööpenhaminaan. Junaliput keskustaan ostettiin sujuvasti automaatista jo matkalaukkuhihnojen läheisyydesta ja selvisimme nopeasti lentokentältä junalla päärautatieasemalle. Ensimmäisenä tehtävänä oli hankkia käteistä automaatista ja kun lompakko oli tankattu, oli edessä kävely Strøgetiä pitkin aamiaiselle kahvilaan.
Olimme varanneet taas huoneen Hotel 27:sta (Løngangstræde 27), mihin oli lyhyt kävelymatka Strøgetiltä





Saimme huoneen heti vaikka kello on ei ollut edes kymmentä.
Lähdimme samantien kävelemään rannan kautta Nyhavniin. Sää oli aurinkoinen, mutta kylmä ja raaka tuuli sai veden valumaan silmistä.






Rannasta palasimme takaisin Strøgetille ja kaupoille.







Menimme pitkälle lounaalle panimoravintola Brewpubiin (Vestergade 29) ja kävimme sen jälkeen uudestaan kaupoilla.







Valoisa aika vaihtui sinisen hetken kautta illan hämärään. Kävelimme hotellille viemään ostokset ja lepäämään hetkeksi.










Myöhemmin illalla kävelimme pikkukatuja pitkin pieneen Lord Nelsoniin (Hyskenstræde 9) viettämään iltaa paikallisesten panimotuotteiden seuraan. Matkan varrella useammassakin ravintolassa oli terassi avoinna, tosin asiakkaita niillä ei pahemmin näkynyt.









Iltapalaksi haukkasimme vielä pølserit nakkikioskilta matkalla hotellille.
Lauantaiaamu alkoi hotellin runsaalla (ja kalliilla) aamiaisella. Lähdimme Kansallismuseoon (Nationalmuseet, Ny Vestergade 10), joka sijaisee seuraavassa korttelissa hotellilta.





Museossa kiersimme Tanskan esihistoriaa esittelevän osaston läpi,










kävimme Euroopan suhteita ympäröivään maailmaan esittelevässä näyttelyssä




ja kiersimme vielä museota satunnaisotoksella hetken kurkaten muunmuassa etnografisiin kokoelmiin.







Edellisellä Kööpenhaminan reissulla kiersimme museon tarkemmin läpi, joten nyt ei harmittanut jos joku huone tai osasto jäi näkemättä. Museo on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka hienojen kokelmiensa vuoksi eikä ilmainen sisäänpääsykään ole pahasta. Museon aulassa on museokauppa, missä on paljon kirjallisuutta ja muuta mukavaa.
Kun pääsimme museosta ulos, kuului läheltä rumpujen pärinää ja muutama ihminen kiirehti kohti läheistä risteystä. Pistin kameran kanssa sen verran juoksuksi että ehdin näkemään kun ratsuväkeä marssi ohi.



Seurasimme ratsastajia sillan yli läheiselle pihalle, missä oli enemmänkin ihmisiä katsomassa. Ratsuväki äkseerasi ja armeijan valokuvaajat kuvasivat useamman kameran voimia.



Pari ratsupoliisia ohjasi yleisöä kauemmaksi ja me odotimme jotain tapahtuvaksi (oli kuningatar Margaretan 40v vallassaolo-juhlaviikonloppu). Loppujen lopuksi mitään ratsujen järjestäytymistä kummempaa ei tapahtunut. Ratsut siirtyivät vähän matkan päähän uuteen riviin ja taas äkseerattiin miekkojen kanssa.






Ratsastajien siirtyessä talliin näimme kuningattaren vaunut (tyhjinä tosin), seurasimme porukkaa talleille, mihin sai mennä tutustumaan.




Lähdimme kauppojen kautta lounaalle, ensimmäiseen paikkaa piti jonottaa eikä meidän kärsivällisyys riittänyt siihen joten menimme taas Brewpubiin loistaville talon hampurilaisille.



Illan kohteena oli Mikkellerin pub rautatieaseman länsipuolella Vesterbrossa (Viktoriagade 8).



Pieni 'kivijalka' pub on aivan erityisessä asemassa ollen Mikkeller-panimon pesäpaikka. Panimon kaverukset eivät omista fyysistä panimoa, vaan käyvät tekemässä olulla muissa panimoissa omalle merkilleen. Tästä termit ’Gypsy brewing’ ja ’Phantom brewery’. Pubissa on 20 hanaa ja uskomaton valikoima pullo-oluita.




Tammikuun 6. päivän päiväyksellä olevassa listassa kallein olut pullo oli Brewdogin 15.000 kruunua (vajaat 2100€) maksava 2,5 desin ’ The End of History’. Varsin vahvoja tuotteita sopi hyvin maistella parin desin laseista. Vesterbrosta kävelimme vielä nakkikioskin kautta Lord Nelsoniin palauttamaan mieleen miltä tuntuu istua ’savullisessa baarissa’. Tanskassa on näemmä savuttomia ja savullisia iltoja eri päivinä, Suomessa oli ehtinyt jo unohtaa kunka pahasti savulta vaatteet haisivat seuraavana aamuna.
Sunnuntai on Kööpenhaminassa aika hiljainen päivä, kaupat eivät ole pahemmin auki ja päivälle ei ollut vetelehtimisen lisäksi muuta ohjelmaa tiedossa kun visiitti Ny Carlsberg Glyptotekissa (Dantes Plads 7) kurkkamassa näyttelyä “In the Shadow of the Pyramids” egyptologi Flinders Petrien retkistä Egyptiin.
Aamiaisen jälkeen pakkasimme laukut ja kirjauduimme ulos hotellista, mutta jätimme laukut säilytykseen hotelliin. Glyptotekissa jätimme talvitakit ja repun narikkaan ja kiersimme Petrie-näyttelyn. Näyttely on hienosti järjestetty ja informaatiota löytyi ilahduttavan paljon myös englanniksi. 








Koska Glyptotek oli nähty jo aiemmalla reissulla, jätimme maalaukset katsomatta ja kävimme katsomassa vain Egyptin ihmeitä ja antiikin patsaita.









Museon kirjakaupassa olisi ollut taas vaikka mitä ostettavaa, mutta itsehillinta piti ja opukset jäivät kaupan hyllyille.
Kävelimme Strøgetiä pitkin lounaalle Jensen's Bøfhusiin eli samaan paikkaan, missä lauantaina oli liikaa jonoa, tällä kertaa pääsimme pöytään alle 10 minuutin odotuksella. Paikasta sai Tanskan hintatasoon nähden edullisen ja hyvän lounaan.





Kävelimme Strøgetin toiseen päähän katsomaan onko matkamuistokauppojen lisäksi muita kauppoja auki.

Takaisin kävellessä Højbro-aukion kohdalla näimme, että Christiansborgin luona on väkeä ja poliiseja. Arvelin että sillä oli jotain tekemistä Kuningattaren juhlien kanssa ja arvaus osui oikeaan. Yleisön ja poliisien lisäksi lähistöllä oli Kuningatteren auto ja rivi muita mustia autoja sekä moottoripyöräpoliiseja. Odottelimme vajaan kymmenen minuuttia kunnes alkoi tapahtumaan, moottoripyöräpoliisit vetivät kypärät päähän ja käynnistivät pyörät.




Pyörät ja kuningattaren auto ajoivat oven eteen ja hetkeä myöhemmin rappuasia astelivat alas kuningatar Margareeta II prinssi puolisonsa Henrin kanssa.


Autot vaihtuivat ja seuraavaksi vuorossa olivat Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvian kanssa.


Seuraavaksi vuorossa olivat Norjan kuningas Harald V ja kuningatar Sonja.



Kruunupäitä seurasivat Islannin presidentti Ólafur Ragnar Grímsson puolisonsa kanssa


ja Suomen Tarja Halonen puolisonsa kanssa.


Tämä ’once in a lifetime’ julkkisbongaus ei ollut vielä ohi, seuraavaksi ulos astuivat Tanskan kruununprinssi Frederik pikku prinssien kanssa ja heitä seurasivat Tanskan Kruununprinsessa Mary prinsessa Isabellan kanssa, Norjan prinsessa Mette sekä Norjan prinssi Haakon.



  
Poikkesimme vielä hetkeksi istumaan ja lämmittelemään The Dubliner irkkupubiin ennen paluuta hotellille ja lähtöä junalla kentälle.
Lyhyeksi viikonloppupyrähdykseksi reissu oli taas kerran onnistunut. Oli mukava huomata että kun lensi reilut 900km lounaaseen kotoa, ei pakkasesta ja lumesta ollut tietoakaan. Mikään halpa kaupunki Köpis ei ole, mutta kun pääsymaksuihin ja liikkumiseen ei mennyt rahaa eikä ruokakaan ollut pelkkää á la cartea, selvisi viikonlopusta kohtuuhinnalla.