sunnuntai 30. joulukuuta 2007

Dubrovnik 2007


Kesän 2007 varsinainen lomamatka suuntautui Kroatian Dubrovnikiin 1.-8.8.2007. 
Kohdevalintaa helpotti se että Dubrovnikista löytyi aiempien kokemusten perusteella puhtaat rannat ja mukava vanha kaupunki. Lisäksi lentomatka oli mukavan lyhyt, joskin kenttä oli Montenegron puolella mistä taas oli bussimatkaa aika reilusti Dubrovnikiin. Tie Tivatin kentältä kulki vuorten reunaa välillä lähempänä rantaa ja välillä sisämaassa. Matkalla oli Kotorin lahden ylitys lossilla.




Kolmen tunnin matkan jälkeen Dubrovnikin vanha kaupunki tuli vihdoin näkyviin.


 
Hotelli oli unelma paikalla Lapadin lahden rannalla, rannalle mennessä ei tarvinut muuta tehdä kun kävellä aulasta rappuset rantaan. Ranta on pikkukiviranta ja hieman sivummalla oli kalliota. Lahden pohjukkaan päin oli betonilaituria, mihin tyrskyt löivät iltaisin hienosti.




Lapadin lahden toisella puolella on Babin Kuk, missä kävimme snorklaamassa parin kolme kertaa sekä kävelemässä ja valokuvailemassa merta, kasveja ja kissoja.





Lähellä Babin Kukin niemen kärkeä on kahvila mistä on kiva näköala merelle ja Lapadiin. 
Päivät kuluivat rannalla ja snorklatessa. Lahti tarjosi monipuolista vedenalaista maisemaa, oli meriheinäniittyjä, kalliopohjaa, hiekkaa ja näiden sekoitusta.



 
Kalasto oli tyypillistä Välimeren lajistoa; ruskoneitokaloja, huulikaloja, saha-ahvenia, sargeja, bogia, pagelleja, keltteja, luikeroita ja simppuja.





Snorklatessa tuli vastaan myös muutama mureena, piikkimakrilli ja meriahven.



Pinnan päällistä luontoa edustivat lähinnä perhoset ja linnut.






Dubrovnikin vanhassa kaupungissa käytiin vain kahtena päivänä. Ensimmäisellä kerralla, istuessaemme bussissa, huomio kiinnittyi savuun läheiseltä vuoren rinteeltä.



Sitä savua sitten riittikin. Saimme seurata maastopalon etenemistä aitiopaikoilta asutuksen reunaan saakka.

 
Ja kuinka lentoveneet sammuttivat paloa ja tankkasivat lisää vettä merestä vähän väliä.




Unescon maailmaperintölistalla oleva vanha kaupunki on kaunis ja eläväinen paikka, joka on ihmisiä täynnä etenkin keskellä parasta turistikautta.



Pääkatu Stradun kerää ihmisiä aamusta iltaan.



Vaikka maasto paloi aivan kaupungin reunoilla, oli vanhan kaupungin satamassa juhlatunnelmat.



Kiersimme kaupungin muurin ympäri helteessä, savussa ja tuhkasateessa. Vähän rankkaa se oli, mutta maisemat olivat hienot.



Palot jatkuivat pitkin yötä ja Lapadissakin kuului yöllä yleinen hätämerkki ja BBC:n uutisista kuuli että kaupunkiin oli julistettu hätätila. Paikalliset eivät kuitenkaan liiemmin reagoineet sireeneihin. Yöllä palot näyttivät tältä hotellin rannasta katsottuina.



Toinen vanhan kaupungin reissu tehtiin tarkoituksena käydän läheisellä Lokrumin saarella, mutta saari oli suljettu metsäpalouhan takia, joten kiertelimme kujia ja istuimme kuppiloissa. Paras paikka oli rantabaari muurin ja meren välissä upeilla näköaloilla.



Vaikka kaupunki on turisteja täynnä, löytyi rauhallisia kujia muurien läheltä.



Auringonotto paikkoja oli rantabaareissa ja St. Johnin linnakkeen vieressä olevalla aallonmurtajalla.



Huurteinen malja Dubrovnikille...



Kirjoitus julkaistu alunperin 30.12.2007