maanantai 2. maaliskuuta 2015

Pariisi 2014

Edellisestä Pariisin matkasta oli vierähtänyt jo kolme vuotta ja polte päästä takaisin oli kova. Emme olleet Ranskaa kuitenkaan kokonaan hylänneet, olimme käyneet pari kertaa autoilemassa Pyreneillä ja Ranskan itäosissa.
Tavanomaisen erillisten lentojen ja hotellin sijaan päätyimme kokeilemaan Aurinkomatkojen lento+hotelli-pakettia. Löysimme sopuhintaan matkan sisältäen Lufthansan lennot Münchenin kautta Pariisiin ja hotellin viidennestä kaupunginosasta.

27.11.15
Aikaisten lentojen vuoksi herätys oli jo kello kahdelta yöllä ja matkaan pääsimme pihasta 2:40. Ajomatka kotoa lentoparkkiin oli tietenkin pimeä ja osin sumuinen. Söimme aamiaisen kentällä ja jatkoimme Münchenissa yksillä nestemäisillä leivillä ennen jatkolentoa.
Lento saapui terminaali 1:een CDG:llä ja sieltä siirryimme CDGVAL-junalla terminaali 3:en Roissypole-asemalle. Ostimme liput RER-junaan (9,75 €) ja suuntasimme kohti keskustaa. Vaihdoimme metroon Châteletilla, joka ei ole optimaalisin vaihtopaikka matkalaukkujen kanssa liikkuessa. Asemalla joutuu pahimmillaan kävelemään satoja metrejä ruuhkassa, portaissa ja tällä kertaa vielä työmaan keskellä.
Les Gobelins oli toinen hotellin lähellä olevista metroasemista ja jäimme pois sillä. Kadulle päästyämme piti hetken aikaa taas hakea sijaintiaan kartan kanssa katujen risteyksessä jotta saimme selvitettyä suunnan hotellille. Kolmen sadan metrin kävelyn jälkeen, hotelli Cardinal Rive Gauche löytyi rauhallisen pikkukadun varresta.



Olimme sen verran ajoissa liikenteessä, ettemme saaneet heti huonetta, vaan jätimme matkalaukut säilytykseen ja kävelimme läheiselle Rue Mouffetardille lounaalle. Söimme menut (9,90 €) ja joimme pullon punaviinia (15 €). Alkupaloina oli uppomuna / tomaatti carpaccio, pääruokana possua ja uuniperuna ja jälkiruokana Créme caramel.


Palasimme pienen marketin kautta hotellille ottamaan huoneen. Se oli Pariisilaiseen tapaan melko pieni, mutta kaikin puolin siisti. Pienen tuumaustauon jälkeen lähdimme ostoksille Pariisin Chinatowniin 13. kaupunginosan Avenue Ivrylle Les frères Tang-supermarkettiin. Kotiintuomisiksi löytyi mausteita, teetä ja kastikkeita. Viereisestä Geant Casinosta kertyi ostoksia lopulta reppu täyteen.
Päätimme lähteä hyödyntämään Frog & British Library-pubin happy hour tarjouksia Kansalliskirjaston lähelle ja matkalla metrolta pubille poikkesimme vielä Decathlon urheilutarvikeliikkeeeseen.

Aikainen herätys ja pitkä päivä alkoivat painamaan päälle, joten kävimme vielä syömässä gyrokset Latinalaiskortteleilla ja jatkoimme hotellille nukkumaan.

28.11.15
Aamun ensimmäinen kohde hotellilta lähdön jälkeen oli kiven heiton päässä oleva Saint-Médard.





Kirkon jälkeen katselimme Rue Mouffetardin kauppoja ja kojuja




ja kävelimme Place Mongen ruokatorin kautta metrolle.




Suuntasimme metrolla Place d'Italielle Italie 2-ostoskeskukseen, joka on suurin Périphériquen sisäpuolella oleva ostari. Sieltä löytyi Carrefour-market, Fnac-viihdekauppa ja Nature et Découvertes. Kauppojen jälkeen kävimme viemässä ostokset hotellille ja jatkoimme lounaalle Latinalaiskortteleille Hostellerie de l'Oie qui Fumeen.


Valitsimme kympin menut; alkupalaksi sipulikeitto / vuohenjuustoleipä ja pääruuaksi pihvi / perunajuustopaistos ja jälkiruuaksi crème brûléet. Juomaksi pullo punaista ja digestiiveiksi pastikset ja koko setti maksoi 42,20 €.





Iltapäivän ohjelmaksi päätimme Musée Marmottan Monet:in.

Tuo upea museo on aiemmilla reissuilla jäänyt vaille huomiota ehkä siksi ettei se kuulu museopassin museoihin. Museon kokoelmissa on maailman suurin kokoelma Claude Monet'n töitä.
Museon vaihtuvana näyttelynä oli ”Impression, soleil levant” ja näyttelyn tähtenä oli museon kruunujalokivi, imperessionismi-tyylisuuntaukselle ja näyttelyllekin nimensä antanut Monet'n upea maalaus ”Impression, soleil levant” vuodelta 1872.

 (Kuva: wikimedia commons)
Kokoelmissa on edustettuina muun muassa myös Degas, Manet, Sisley, Pissarro, Gauguin, Renoir sekä naisimpressionisti Morisot.
Museo on hienosti järjestetty, kokonsa puolesta taiteen vastaanottokyvyn puitteisiin sopiva ja ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Sisäänpääsymaksu museoon oli 11 €.
Museolta menimme metrolla suurille tavarataloille, Printempsiin ja Galeries Lafayetteen etsimään joulukoristeita







ja jatkoimme toisen sammakkobaarin happy hour tuopeille. Tällä kertaa menimme meille perinteeksi muodostuneeseen Frog & Rosbifiin. Saimme leimakortin täyteen (25 leimaa, 1 per olut).




 Tähän korttiin kerättiin vaadittavat leimat neljässä vuodessa tai kolmella matkalla. Edellisen kortin kanssa aikaa taisi kulua 12 vuotta... 'Palkinnon' lunastaminen jätettiin suosilla seuraavaan iltaan.
Kävimme katsomassa joulukuusta Notre-Damen edustalla ja jatkoimme joen toiselle puolen Latinalaiskortteleille haukkaamaan iltapalaksi paninia ja hampurilaista.






29.11.15
Aamiaisen jälkeen kiertelimme hetken katujen varteen pystytetyillä antiikkimarkkinoilla ja hankimme viinejä ja shampanjaa kotiin viemisiksi.






Veimme ostokset hotellille ja lähdimme metrolla katsomaan Saint-Roch -kirkkoa. Olemme käyneet tuon kirkon lähellä monta kertaa, mutta kirkko on niin tiivisti muiden rakennusten ympäröimä ettei sitä huomaa kuin paikalle osumalla.



Saint-Roch on tyyliltään myöhäisbarokkia ja se on valmistunut 1700-luvulla. Kirkko on 126 m pitkänä yksi Pariisin pisimmistä.




Seuraavaksi kävelimme Tuileriesin puistoon pienelle 'piknikille'. Aurinko paistoi ja lämpöä oli toista kymmentä astetta.




Seuraavaksi suuntasimme metrolla Solferinolle ja siitä kävellen Saint Clotildeen. Se on näyttävä uusgoottilainen basilika vuodelta 1857.





Lähdimme taas lounaalle Latinalaiskorttelien suuntaan. Ensimmäinen ravintola oli toivottoman hidas ja kyllästyimme odottelemaan tarjoilijaa, joten äänestimme jaloillamme ja valitsimme toisen paikan. Seuraavassa paikassa L'auberge Saint Séverinissä homma toimi ripeämmin. Tilasimme taas menut, toinen 10 €:n ja toinen 15 €:n. Alkupaloiksi oli sipulikeitto / etanat ja pääruuaksi talon hampurilainen / rump steak, jälkkäreiksi omenapiirakka / crème brûlée. Ruokajuomaksi litra Merlotia ja koko lysti maksoi 44 €.






Kiersimme nopeasti Saint-Severinin läpi ja menimme sitten jälkiruoka kahveille ja pastiksille.


Kävelimme Notre-Damen pihan poikki lintutorille




ja sieltä joen toiselle puolelle Saint-Merriin Rue Saint Martinin varrelle. Pienehkö kirkko on rakennettu 1500-luvun alkupuoliskolla ja se edustaa myöhäisgotiikan flamboyant-tyyliä. Tornissa on Pariisin vanhin vallankumouksesta ehjänä selvinnyt kirkon kello.




Jatkoimme matkaa Centre Pompidoun edustalle, missä oli monenlaista pientä happeningiä menossa. Kuuntelimme hetken didgeridoon soittoa




ja jatkoimme matkaamme Rue Saint-Denisin suuntaan. Kyseisen kadun varrelta löytyi taas kirkko, Saint-Leu-Saint-Gilles. Rakentaminen alkoi vuonna 1235 ja siitä lähtien kirkkoa on rakennettu ja muuteltu vuoteen 1780 saakka.




Siirryimme maallisempien asioiden ääreen The Frog & Rosbif pubiin. Oli aika lunastaa täyden leimakortin palkinto: kannullinen Black IPA:a.
Poikkesimme hotellilla matkalla Trocaderolle ja myöhästyimme Eiffelin tasatuntivälkynnästä.


Kuvailimme hetken Eiffeliä ja jatkoimme metrolla Riemukaarelle. Sisäänpääsymaksu oli 9,5 €. Seuraava Eiffelin välkkyminen nähtiin kaaren päältä ja sieltä ihailtiin kaupungin maisemia siihen saakka kunnes vartijat hätystivät meidät pois sulkiessaan kattoterassia.






Emme jaksaneet enää lähteä etsimään sen kummenpaa yöpalaa, vaan haukkasimme hampurilaiset mäkissä hotellin lähistöllä.

30.11.15
Lähdimme hotellilta kävelemään antiikkimarkkinoille ja sieltä löytyi mukaan vanhoja ateriamia useampaa sorttia valmiiksi teipattuina nippuina. Jatkoimme luonnonhistorialliselle museolle, Grande Galerie de l’Évolution.






Kiertelimme museota reilut pari tuntia ja suuntasimme kasvitieteellisen puuutarhan puiston poikki metrolle ja sillä Citelle ja Notre-Damelle.






Kirkko oli täynnä väkeä ja kiersimme sen hiljalleen ympäri tungoksessa.






Poikkesimme myös ensimmäistä kertaa katsomaan kirkon aarteita ja pyhäinjäännöksiä.








Kävelimme lounaalle taas Latinalaiskortteleille, valinta osui Flagrant Delice-ravintolaan. Söimme menut, alkupaloiksi vuohenjuustosalaatin, pääruuaksi pihvit ulkofilestä ja ulkopaistista sekä jälkiruuaksi crème brûléet. Juomana oli pullo Pays d'Ocin Cabernet Sauvignonia, pastis ja kahvi. Koko ateria maksoi 48 euroa.





Bonusjälkkäriksi söimme vielä crêpin katukojusta.
Ajoimme metrolla pari aseman väliä katsomaan vielä yhtä kirkkoa, Saint-Étienne-du-Montia. Se on 1400-1600-luvuilla rakennettu hieno kirkko, jossa näkyy sekä myöhäisgootikka että renesanssivaikutteet.




Kävelimme kirkolta Rue Mouffetardia pitkin hotellille,




mutta palasimme vielä myöhemmin samaista katua takaisin päin huomattuamme erään Belgia-olut pubin. Siellä on sopivasti vielä happy hour käynnissä (5,50 €/tuoppi), joten maistomme hanasta Delirium Tremensiä ja Choufflea sekä molempien jouluversioita.





Haukkasimme Mouffetardin varrelta vielä iltapalaksi kebabin ja hampurilaisen.


Hotellille päästyämme edessä oli taas matkan anti-kliimaksi eli matkalaukkujen pakkaus. Homma sujui kuitenkin yllättävän kivuttomasti ja pääsimme nukkumaan ihmisten ajoissa.

1.12.15
Aamu alkoi tekstiviestillä Aurinkomatkoilta, ”Lufthansan lakon takia uusi reittinne on...”.
No, se niistä ostoksista Münchenin kentältä...
Ajattelimme, että saimmepa muutaman ylimääräisen tunnin kaupungilla pyörimiseen. Kävimme pikaisesti Latinalaiskortteleilla matkamuisto- ja kirjakaupoilla ja Bon Marchéssa katsomassa joulukoristeita. Palasimme hotellille luovuttamaan huoneen ja soitin sieltä Aurinkomatkoille. Paluulentojen muutokset eivät olleetkaan niin selvät kuin aamun tekstarissa joten lähdimme siltä seisomalta kohti lentokenttää. Emme olleet mitenkään myöhässä edes alkuperäisiin peruttuihin lentoihin nähden, mutta saimme ohjeet mennä kentälle. Pidimme sen verran kiirettä että lounas jäi väliin ja se ei lopulta ollut mikään huono asia. Kentällä päädyimme Lufthansan palvelutiskin jonoon jonottamaan uusia lippuja Tukholman kautta SAS:illa. Siinä jonossa sitten saimmekin seistä, n. 20-30 metrin jonossa meni 3,5 tuntia. Välillä meni vartti ettei jono liikkunut askeltakaan. Ikuisuudelta tuntuneen jonotuksen jälkeen tuli meidän vuoromme ja saimme tiskille päästyämme nopeasti liput, sillä kaikki muutokset oli jo tehty valmiiksi järjestelmiin.
Lähtöselvityksen ja turvatarkastuksen jälkeen menimme nälkäisinä kahvilaan sämpyläpäivälliselle ja teimme ostoksia T1:n kalliissa kaupassa. Aiempi mielikuva CDG:n sopuhintaisista nestemäisistä tuotteista lensi roskiin kerta heitolla. Innokas myyjä lähes riuhtaisi halvemman shampanjapullon käsistä ja tarjosi hyllystä 70 €:n pulloa, koska siinä oli niin hyvä alennus normaalihinnasta. Otettuamme halvan pullon takaisin häneltä, loppui häneltä palveluinto kuin seinään - ja hyvä niin.
Välilaskulla Tukholmassa meillä piti kiirettä ja piti laittaa ihan juoksuksi. Tilannetta hieman helpotti kun Pariisin koneessa kuulutettiin muita matkustajia odottamaan paikoillaan, jotta kireiden vaihtojen matkustajat pääsisivät ensin koneesta. Kaikesta huolimatta otimme juoksuaskelia pitkällä käytävällä porttien välillä.
Saavuimme perille Helsinkiin pari tuntia alkuperäsiä lentoja myöhemmin ja lentoparkista lähdön jälkeen edessä oli erittäin rasittava ajomatka kotiin. Matkalla oli pakko pysähtyä puolimatkassa hakemaan huoltikselta syötävää kun aikainen aamiainen ja yksi sämpylä eivät tuntuneen pitävän kuskia kuosissa. Lopulta olimme kotona hieman ennen kolmea, mikä tiesi tosi lyhyitä yöunia ennen seuraavaa työpäivää.
Kaiken kaikkiaan meillä oli mukava reissu ja hotellin valinta 'uudelta' alueelta oli onnistunut. Hotellissa ei ollut valittamista, se oli kolmen tähden hotelli kolmen tähden mukavuuksilla. Söimme hyvin ja kohtuubudjetti piti ja korttia ei tarvinut vinguttaa eikä nostaa seinästä lisää käteistä. Säät vaihtelivat aurinkoisesta koleaan, mutta mitäpä muutakaan marras-joulukuun vaihteelta voi odottaa? Vettä tai räntää ei sentään satanut.
Löysimme vielä uutta nähtävää kaikkien aiempien matkojen jälkeen (toisaalta eihän ihmisikä riitä Pariisin haltuun ottoon).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti