torstai 4. huhtikuuta 2013

Pariisi - Eräänlainen opas


"Paris is the World, the rest of the Earth is nothing but its suburbs" - Marivaux 

Kaipaako Pariisi esittelyä? Valon kaupunki? Romantiikan pääkaupunki? Muodin Mekka? Se on varmasti kaikkea tuota ja paljon enemmän.
 
Kylminä faktoina se on ehkä maailma suosituin kaupunki turistien keskuudessa noin 28 miljoonalla kävijällä vuodessa. Pariisissa asuu n. 2,24 miljoonaa asukasta ja Suur-Pariisissa n 12 miljoonaa lähteestä riippuen. Väestötiheys on maailman metropoleista suurin, yli 21,000 asukasta/km2. Erään lähteen mukaan Pariisin vaikutus maailman talouteen on myös jonkunlainen, jos se olisi itsenäinen valtio, se olisi sijalla 21. maailman suurimpien talouksien joukossa.

Tarkoituksenani ei ole kirjoittaa kaiken kattavaa matkaopasta tyyliin Lonely Planet, vaan kirjoittaa jotain niistä paikoista, missä olen käynyt ensimmäisten 20 Pariisin matkan aikana. Sitten on paikkoja kuten Musée national des Châteaux de Versailles, jossa olen käynyt joskus lapsena ja mielikuvat paikasta ovat sen mukaisia. Näihin paikkoihin palataan sitten kun niissä on ehtinyt käymään uudelleen.
Ajatuksena on pitää kirjoitus elävänä, täydentää sitä, kun uusia paikkoja tulee nähtyä tai lisäillä tietoa paikoista. Ja kirjoitusta saa toki kommentoida, huomauttaa asiavirheistä ja antaa matkavinkkejä myös minulle. Moni eksyy matkoillaan juuri sille sivukadulle mistä löytyy se huippuputiikki tai kaunis talo, jonka sijainnin haluaisi jakaa myös muille matkailijoille.
Ai niin, miksi Pariisi? Miksei vaikka Lontoo? Hyvä kysymys. En ole koskaan käynyt Lontoossa, täytyisi löytää vielä lisää syitä British Museumin ja Natural History Museumin lisäksi.
Pariisissa kaikki on mukavan suurta ja vanhaa, historia on läsnä lähes kaikkialla. Kaupunkia ei ole pilattu pahasti uusilla rakennuksilla. jollei Hausmannin uudistuksia 1800-luvun loppupuolella huomioida. Siinä on yksi hyvä syy. Toinen syy on että kaupungista on löytynyt omia juttuja jotka käyn läpi joka matkalla. Vähän kuin käydessäsi tutussa ostoskeskuksessa, käyt vilkaisemassa samat kaupat läpi ja katsomassa olisiko niissä jotain kivaa.
Kolmas iso juttu on kaupungin fiilis. Eikä siihen tarvita istumista kalliin espresson tai yhdeksän euron tuopin ääressä Avenue des Champs-Élysées:llä, monoprixin pussikalja nautittuna Luxemburgin puistossa ja ohikulkevien ihmisten katselu riittää tai flaneeraus kaupungin kaduilla.
Aikojen saatossa oma kiinnostus Pariisiin saanut uuden painopisteen kaupungin historiasta. Sitä sivuavat Euroopan historian merkittävimmät henkilöt Julius Caesar, Kaarle Suuri ja Napoleon Bonaparte. Se on ollut aikoinaan koko kristityn maailman suurin kaupunki ja tärkein yliopistokaupunki.
Koska tämä on kuvablogi, on kertomus tietysti kuvitettu matkoilta kertyneillä kuvilla.Toivottavasti olen onnistunut kuvaamaan muutakin kuin pakolliset 'klisee' kuvat...

Museot

Pariisissa on lukematon määrä erilaisia museoita, mutta en listaa muita kuin sellaisia missä olen itse käynyt. Museopassin hankkiminen on mukava tapa tutustua niihin paikkoihin mihin sillä pääsee. Passeja saa 2, 4 tai 6 päivän ajaksi. Sillä saa sitten kiertää niin paljon museoita ja monumentteja kuin ajassa ehtii ja jalat kestävät.
Tietoa museopasseista ja kohteista löytyy täältä: http://www.parismuseumpass.com

Museoita joihin pääsee museopassilla


Les Invalides, Musée de l'Armée - Tombeau de Napoléon 1er
Sotamuseo ja Napoleon Bonaparten hauta. 
Rakennelma käsittää Hôtel National des Invalidesin, l'Eglise de St-Louis-des-Invalidesin, l'Eglise du Dômen, sotamuseon ja pari muuta museota. Sotamuseossa on näyttävä kokoelma aseita ja muuta sodankäyntiin liittyvää rekvisiittaa esihistorialliselta ajalta aina toiseen maailman sotaan saakka. Alakerran haarniskakokoelma on erityisen hieno. Viime käynnillä osa kokoelmista oli suljettuna remontin vuoksi.

Sisäpihalla on kymmeniä vanhoja tykkejä ja samoin Hôtel National des Invalidesin Seinen puoleisella pohjoissivulla.
Yhtenä kaupungin selkeinä maamerkeistä erottuvan l'Eglise du Dômen kullatun kupolin alla on Napoleon Bonaparten hauta.

Sivuhuoneissa lepäävät muun muassa Napoleonin poika Rooman kuningas Napoleon II, kaksi Napoleon Bonaparten veljeä ja marsalkka Foch.
Napoleonin punaisesta kivestä tehty sarkofagi on syvennyksessä suoraan kupolin alla. Erään tarinan mukaan sarkofagi on sijoitettu syvennykseen siksi että englantilaiset joutuisivat kumartamaan Napoleonin edessä katsoessaan arkkua alaspäin.


Musée national des Arts asiatiques Guimet
Guimet museossa on upea ja länsimaiden laajin kokoelma aasialaista taidetta Afganistanista Japaniin ja Kiinasta Indonesiaan. Patsaat ja esineet on aseteltu näytteille tyylikkäästi ja museossa on avara tunnelma. Kokoelma on jaettu maittain eri kerroksiin, alakerran pääaula ja sitä kiertävät huoneet esittelevät lukuisia Buddha patsaita, Khmerien taidetta, Intialaista ja Kaakkois-aasialaista taidetta.



Museon kokoelmiin voi tutustua täältä: http://www.guimet.fr/fr/
 
Musée des Arts décoratifs
Mitenkä tämän suomentaa? Kauniiden esineiden museo? Taideteollinen museo? Museon kokoelmissa on esineitä keskiajalta nykypäivään, sieltä löytyy sisustusta, huonekaluja, koriste-esineitä, leluja jne.
Museossa kierrellessä huomaa hauskasti kuinka tietyn aikakauden esineet ovat kautta linjan kauniita ja toisella kaudella taas mopo lähtenyt täysin käsistä koristelujen ja kruusailujen kanssa. Oma mielipiteeni on että tultaessa kohti nykypäivää, esineet ja sisustus muuttuu rumaksi.

Museon sivut löytyvät täältä: http://www.lesartsdecoratifs.fr 

Musée Nissim de Camondo
Museoitu taidekeräilijän yksityiskoti. Hienoja huonekaluja, posliinia ja koriste-esineitä. Siellä pääsee esimerkiksi kurkistamaan miltä 1900-luvun alun paremman väen keittiössä näytti. 

Vieressä on miellyttävä Parc de Monceau puisto. 


 
Musée de l'Assistance Publique - Hôpitaux de Paris
Museo kertoo Pariisin sairaaloiden historian keskiajalta lähtien. Mitään puoskarien työkaluja tuolta on turha lähteä etsimään. Shokkiarvo on nolla, sen sijaan jos vanhat dokumentit kiinnostavat niin mikä ettei...

Musée du quai Branly
Toissa vuonna avattu uusi valtava etnomuseo. Se esittelee Afrikan, Aasia, Oseanian ja Amerikan kulttuureja naamareiden, patsaiden, toteemien, asusteiden ym avulla. Museo on pari sataa metriä pitkä ja käytävät museossa kulkevat kuin polut.


Osa kokoelmista on peräsin entisestä Afrikkalaisen ja Oseanialaisen taiteen museosta ja Ihmisen museosta. Ranska käytti museon rakentamiseen ja kokoelman täydentämiseen 236 miljoonaa euroa.

Museon sivut löytyvät täältä: http://www.quaibranly.fr/en

La Cinémathèque française - Musée du Cinéma
Elokuva museo. Tämä paikka oli hienoinen pettymys, sillä siellä on aika vähän filmeihin liittyvää rekvisiittaa. Toki sieltä löytyy ihan mielenkiintoisia juttuja, kuten rouva Bates, asuja, Oscar-patsas, mutta enemmän museo esittelee tekniikkaa. 



Musée du Louvre
TAIDEMUSEO. Maailman vierailluin taidemuseo. Eräs maailman merkittävimmistä taidekokoelmista.
Tästä on varmaan kirjoitettu jo kaikki mahdollinen, joten ei sen enempää hehkutusta.

Mikäli mahdollista, varaa pari päivää vierailuun. Tee suunnitelma ja pistä mukavat kengät jalkaan (kuten muutenkin Pariisissa kulkiessa). Käynnistä ei tule liian rankka kunhan ei yritä ahnehtia yli oman kyvyn ottaa vastaan taidetta. Ei ole mielekästä kiitää huoneesta toiseen niin että taulut vaan vilisevät silmissä.  Jos aikaan on käytössä tuo pari päivää, katso muutamassa tunnissa vaikka suuret taulut Denon siivestä ja jotain muuta, vaikka kreikkaa tai egyptiä päälle.

Katso seuraavana päivänä pieniä tauluja tai loistokkaasti sisustettuja huoneita Richelieu siivestä ja päälle patsaita. Esimerkiksi egyptiläisen taiteen osastolla osa huoneista on suljettu tiettyinä päivinä, jolloin koko osaston kiertäminen ei onnistu yhtenä päivänä.


Museossa on myös hauska seurata maalareiden työskentelyä heidän maalatessa mallista kopioiden.

Jos ajanpuutteen vuoksi joutuu tekemään minimikierroksen, täytyy jo yleissivistyksen vuoksi nähdä Mona Lisa, Milon Venus ja vaikkapa Napoleonin kruunajaiset, Medusan lautta tai Kaanaan häät.
Louvre kokoelmiin voi tutustua täällä: http://www.louvre.fr

Musée national de la Marine
Merenkulkumuseo mikä esittelee merenkulkua ja Ranskan laivaston historiaa maalauksin, pienoismallein, keulakuvin ja esinein. Museon aulassa on mielenkiintoinen putiikki missä on kaupan kaiken näköistä merenkulkuun liittyvää koriste-esinettä ja kirjoja. 


Musée national du Moyen Âge - Thermes et hôtel de Cluny
Keskiaikaa esittelevä museo Latinalaiskortteleilla. Museon kuuluisinta antia on upea gobeliini sarja 'La Dame à la licorne', joka kuvaa ihmisen aisteja. Viisi niistä selkeitä mutta kuudes on mysteeri.

Lisäksi museosta löytyy patsaita, lasimaalauksia ym keskiajan aarteita. Alueella on myös lähes kaksi tuhatta vuotta vanhat kylpylän rauniot.

Crypte archéologique de Notre-Dame
Krypta sijaitsee aukiolla Notre-Damen edustalla.  Siellä on vanhojen rakennusten pohjia, kellareita ja katuja jotka ovat hautautuneet aikojen saatossa uudempien rakennusten alle.

Musée national de l'Orangerie
Tästä Tuileriesin puiston kulmalla sijaitsevasta museosta löytyy kuuluisat Claude Monet'n lummetaulut, jotka kiertävät ympäri seiniä kahdessa ovaalin muotoisessa huoneessa. Ettei museon tarjonta rajoittuisi kahdeksaan tauluun, löytyy alakerrasta Jean Walter et Paul Guillaume-kokoelma. Näytteillä on Cézannea, Renoiria, Rousseauta, Matissea, Picassoa, Utrilloa ym maalareita.

Musée d'Orsay
Vanhan rautatieaseman pelastanut modernin taiteen museo jonka kokoelmat jatkavat ajallisesti siitä mihin Louvre loppuu. Museossa on upeita Art Nouveau huonekaluja ja esineitä, veistoksia ja tietysti paljon tauluja.

Näytteillä on mm Van Goghin, Manet'n, Monet'n, Gaguinin, Cézannen, Renoirin ja Degasin töitä. D'Orsayssa hämmästelee monta kertaa "kuinka pieni tuo maalaus onkaan" kun taas Louvressa näkee kuinka suuria jotkut tunnetut taulut ovat.

Museon kokoelmiin voi tutustua täällä: http://www.musee-orsay.fr/en/home.html 

Musée national Picasso
Pablo Picasson elämäntyötä esittelevä pienehkö museo. Ainakin minulle museo tuotti hienoisen pettymyksen kun sieltä ei löytynytkään liiemmin tunnettuja teoksia. Picasso-fanille paikka tarjoaa kuitenkin nähtävää. 


Cité des Sciences et de l'Industrie - La Villette
Heurekan kaltainen tiedemuseo/-puisto. Laajassa paikassa on kaikennäköistä nähtävää, mutta ainakin muutama vuosi sitten paikan ulosanti oli rajallista umpiranskalaisten kuvausten ja tekstien tähden (vika saattoi tietty olla meikäläisen silloisessa ranskankielen taidossa).

Cité de l'architecture et du patrimoine
Tämä museo esittelee keskiajan arkkitehtuuria jäljennösten ja valosten avulla. Avarista saleista löytyy kivityön helmiä kirkoista ja katedraaleista.

Muutamasta kirkosta löytyy tietokoneilta todella tarkat 3D-mallit joissa voi liikkua ja suurennella yksityiskohtia.

Musée Rodin
1700-luvun alkupuolen kaupunkipalatsissa Hôtel Bironissa sijaitseva Musée Rodin, joka esittelee kuuluisan kuvanveistäjän tuotantoa kattavasti. 

Rodin osti palatsin itselleen vanhoilla päivillään ja päätti että siitä tulee tehdä museo.  Kokoelman tunnetuimpia töitä ovat Suudelma ja Ajattelija.


Museon yhteydessä on hieno puutarha.


Le Musée des Égouts de Paris – Viemärit
Viemärimuseo esittelee viemäreitä missäpä muuallakaan kuin viemärikäytävillä. Hajun voi itse kukin kuvitella kun kanavissa lilluu sitä itseään.  Esillä on erilaisia viemäreiden puhdistusvälineitä ja kunnossapidossa tarvittavaa kalustoa. Näyttelyn tekstit ovat hämmästyttävästi myös englanniksi.


Muut museot

La Grande Galerie de l'Évolution
Huippupaikka eläinmuseoiden ystäville. Ykköskerrosta hallitsee näyttävä Afrikan savannien eläimien kulkue. 

 
Ylemmissä kerroksissa on erilaisten teemojen mukaisia juttuja. Museossa on säväyttävä sukupuuttoon kuolleiden eläinten kokoelma ja vanhan puun rungosta leikattu siivu jonka vuosirenkaiden kohdalle on merkitty koska mikäkin laji kuoli sukupuuttoon. Viimeiset kolme neljä sataa vuotta ovat aika murheellista katsottavaa.  
Tämän ja muutaman muun museon sivut löytyvät http://www.mnhn.fr

Les Galeries de Paléontologie et d'Anatomie comparée
Seuraava mielenkiintoinen kokoelma eläimistä kiinnostuneille. Tällä kertaa kokoelma kappaleilta puuttuu nahka eli näytteillä on luurankoja.
 
Museosta löytyy valaita, dinosauruksia, mammutteja ja satoja pienempiä eläimiä. Luurankojen lisäksi siellä on fossiileja.

Musée Carnavalet
Pariisin kaupungin historiaa esittelevä museo.
Kierros Carnavaletissa jäi viimeksi hieman tyngäksi, kun en olisi saanut kantaa reppua museossa, joten narikan etsimisen sijaan jatkoimme matkaa ulos. Seuraavalla kerralla sitten uusi yritys..

Museon sivut ovat täällä: www.carnavalet.paris.fr

Musée Marmottan Monet
Upea taidemuseo erityisesti impressionismin ystäville ja kaikille maalaustaiteesta kiinnostuneille. 

Museon kokoelmissa on maailman suurin kokoelma Claude Monet'n töitä. Kokoelmissa on edustettuina muun muassa myös Degas, Manet, Sisley, Pissarro, Gauguin, Renoir sekä naisimpressionisti Morisot. Museon kruunujalokivi on imperessionismi-tyylisuuntaukselle nimensä antanut Monet'n upea maalaus ”Impression, soleil levant” vuodelta 1872.
  (Kuva: wikimedia commons)
Museo on hienosti järjestetty, kokonsa puolesta taiteen vastaanottokyvyn puitteisiin sopiva ja ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Sisäänpääsymaksu museoon oli 11 € vuonna 2014.
 

Muut nähtävyydet museopassilla

Arc de Triomphe
Riemukaari ei paljon esittelyjä kaipaa. Kiivettyäsi jyrkät kierreportaat katolle, avautuu kaupungille hienot näköalat. Ylhäällä on mukava käydä auringon laskun aikaan tai hämärän tultua ja lisäksi kannattaa odottaa Eiffelin tasatunnein tapahtuvaa välkkymistä.

Kaaren alla palaa ikuinen tuli tuntemattoman sotilaan haudalla. Lisäksi siellä on Ranskan sotien muistolaatat ja kaaren seiniin on ikuistettu taisteluiden ja kenraalien nimiä.

Conciergerie
Citén saarella sijaitseva entinen vankila. Sisään kuljetaan suuren salin kautta, joka on palvellut muun muassa ruokasalina. Conciergeriessa on muutama selli entisessä asussaan vahanukeilla höystettynä ja Marie-Antoinetten kappeli.


Tours de Notre-Dame
Notre Damen tornit. Torneista on hienot näköalat kaupunkiin ja ylhäällä olevat gargoilit ovat itsessään nähtävyys. Torneihin kiivetään kierreportaita pienissä ryhmissä, alhaalla joutuu yleensä jonottamaan hetken ja toisen kerran odotellaan kaupassa ennen kuin lähdetään kiipeämään ylös.
Ylhäällä voi valita kiertääkö torneja ulkopuolelta vai meneekö katsomaan kelloja.




Sainte-Chapelle
Tästä upeasta goottilaisesta kappelista lisää alempana kirkkojen esittelyn yhteydessä.

Panthéon
Myös tästä suuresta uusklassisesta rakennuksesta lisää alempana kirkkojen esittelyn yhteydessä, vaikkei rakennus enää kirkkona toimikaan.

Musée national des Châteaux de Versailles et de Trianon
Versaillesista täytyy todeta että nähty on mutta muistikuvat on n. 30 vuoden takaa, joten tästä lisää kunhan käyn siellä uudestaan.

Château de Vincennes

Metrolinja 1:n itäiseltä päätepysäkiltä löytyy Vincennesin linna, Château de Vincennes.

Yleisölle avoinna on vain linnan torni, Donjon , kappelin, Sainte-Chapelle, ollessa remontissa (tilanne keväällä 2009).

1300-luvulla rakennettu 52 metriä korkea torni seisoo vallihaudan ja katettujen muurien ympäröimänä ja pitää sisään erinäisiä pieniä huoneita. Osaa niistä on käytetty vankityrminä, mutta ei aivan tavallisille rivivangeille vaan joukossa on ollut nimimiehiä muun muassa markiisi de Sade ja Denis Diderot.  Englannin kuningas Henrik V kuoli linnassa vuonna 1422 ja tarinan mukaan hänen ruumiinsa keitettiin linnan keittiössä Englantiin kuljetusta varten. Mata Hari puolestaan teloitettiin linnan vieressä.

Muut nähtävyydet

Tour Eiffel

Luultavasti maailman tunnetuin rakennus. 324 metriä silkkaa rautaa. Ei kai Pariisissa oikein voi käydä vierailematta tornin huipulla? Visiittiin kannattaa varata aikaa, sillä lisäksesi tornissa käy yli kuusi miljoonaa kävijää vuosittain, mikä tekee siitä maailman vierailluimman pääsymaksullisen nähtävyyden (Disneylandia ym huvipuistoja ei lasketa).

Torniin jonottaminen käy työstä, kun jonon jatkoksi eksyy väärään aikaan.

Päivällä on enemmän ruuhkaa, mutta kaupungin näkee parhaiten. Iltahämärässä tai pimeällä ylös pääsee nopeammin, mutta kaupungista näkee vain valomeren. Joskus kävin tornissa syksyisenä lauantaiaamuna, mutta silloin kaupungin yllä oli aamu utu, joka peitti maisemat.

Katakombit

Kuolleiden kaupunki Pariisin alla. Vanhoihin kalkkikivilouhoksiin kärrättiin 6 miljoonaa luurankoa 1700-1800 lukujen taitteessa kaupungin hautausmaiden täytyttyä ja tautien levittyä niiltä. Ihmiset ovat käyneet katselemassa katakombeja jo vuodesta 1867 lähtien.

Tunneliverkosto kiertelee 14. kaupunginosan alla noin 1,7 km matkan. Tunnelit ovat matalia ja ilma on varsin kostea niissä. 


Sisään käynniltä luiden luokse on itse asiassa melko pitkä kävelymatka, kun portti ”Arrète! C’est ici l’empire de la mort” löytyy, tiedät olevasi perillä.

Sisäänkäynti katakombeihin on Denfert-Rochereaun metroasemaa vastapäätä.

Tour Montparnasse
210 metriä korkea pilvenpiirtäjä on toistaiseksi kattokorkeudeltaan Ranskan korkein talo (Defencen Tour First on antennin kanssa korkeampi) ja Euroopan 14. korkein pilvenpiirtäjä. Torni ei oikein sovi Pariisin maisemaan ja sillä on ollut kyseenalainen kunnia tulla valituksi maailman toiseksi rumimmaksi rakennukseksi. Talon ulkonäössä ei ole vikaa, vaan siinä että se on Pariisissa.

Ylimpään kerrokseen pääsee nopealla hissillä (196m / 38s) ja siitä jatketaan rappusia kattoterassille, mistä aukeaa upea näköala kaupunkiin.


Prinsessa Dianan epävirallinen muistomerkki Place d'Almalla
Seinen rantatien tunnelissa vuonna 1997 tapahtuneessa onnettomuudessa kuolleen prinsessa Dianan epäviralliseksi muistomerkiksi muodostunut vapauden liekki (ranskalais-amerikkalaisen ystävyyden muistomerkki) on kyseisen tunnelin yläpuolella Place d'Almalla Pont d’Alman metroaseman vieressä.


Porte Saint-Denisin riemukaari

Lähes 25 metriä korkea riemukaari löytyy Rue Saint-Denisin, Rue du Faubourg Saint-Denisin, Boulevard de Bonne-Nouvellen ja  Boulevard Saint-Denisin risteyksestä 10. kaupungin osasta. Kaari on rakennettu 1600-luvun lopulla juhlistamaan Louis 14. sotasaavutuksia.


Arènes de Lutèce
Pariisin tärkein roomalaisajan jäänne parin tuhannen vuoden takaa. 15-17.000 ihmisen amfiteatteri toimi aikoinaan näyttämönä gladiaattoritaisteluille.

Nyt se on puistona, missä istuskellaan ja pelataan.

Ile aux Cygnes ja Vapaudenpatsas
Pitkä ja kapea Seinen saari. Sille pääsee esimerkiksi Bir Hakeimin metroaseman kohdalta. 11,5 metriä korkea vapaudenpatsas löytyy saaren lounaispäästä. Patsas on ranskalaisten suunnitteleman Nykin patsaan pienoismalli.


Kirkot

Kirkoista on tullut eräs suosikkikohteistani viime matkoilla. Niistä löytää vaikkapa goottilaisen arkkitehtuurin kauneuden, viitteitä Ranskan historian merkkihenkilöihin tai ainutlaatuisen tunnelman messuissa.
Sainte-Chapelle 

Upea rayonnant-tyylin goottilainen kappeli Oikeuspalatsin sisäpihalla Citén saarella. Kappeli on rakennettu 1200-luvun puolivälissä pyhäinjäännösten säilytyspaikaksi ja kuninkaan kappeliksi. Sisältä Sainte-Chapelle on uskomattoman hauraan ja painottoman näköinen seinien ollessa lähes kokonaan lasimaalausta ohuita kivipylväitä lukuun ottamatta.

Alakerrassa on matala hoviväen kirkkona toiminut alakappeli.



 
Panthéon

Alun perin kirkoksi rakennettu Panthéon on ehtinyt palvella kirkkona muutaman kerran ja vuoden kunnes siitä tehtiin Ranskan merkkimiesten hautapaikka. Valtava rakennus edustaa klassismia ja on valmistunut 1700-luvun lopulla.


Kryptassa lepää mm Alaxandre Dumas, Émile Zola, Marie Curie, Victor Hugo, Voltaire ja Rousseau.

Kupolin katosta roikkuu 67m vaijerin päässä Foucault'n heiluri, jolla fyysikko Léon Foucault demonstroi maapallon pyörimistä.
Église de la Madeleine

Suurta kreikkalaista temppeliä muistuttava vuonna 1842 käyttöönotettu uusklassinen kirkko on suuri ja näyttävä, mutta jotenkin kolkko ainakin minun makuuni. Joka tapauksessa paikka on käymisen arvoinen jos lähistöllä liikkuu.


Notre-Dame de Paris

Mahtava goottilainen katedraali ja samalla yksi tunnetuimmista kirkoista. Seinen rannalla Citén saarella sijaitseva katedraali on hallinnut seudun maisemaa jo 1200-luvulta lähtien.



Rakennustyöt tosin alkoivat jo 1163, mutta rakennus valmistui suurin piirtein nykymuotoonsa vuonna 1345. Notre-Dame ei ole korkein eikä pisin katedraali, mutta se on silti joka kerta sisään astuessa todella vaikuttava. Vahakynttilöiden tuoksu ja kirkon hämärä ja akustiikka tekevät tunnelmasta erikoisen. Sinne kannattaa mennä messun aikaan, vaikkapa sunnuntaisin n. klo 18. Jos sattuu paikalle urkujen soidessa, on kokemus hieno.  
Notre-Damen aarteita ja pyhäinjäännöksiä pääsee katsomaan pienestä maksusta.



 
Basilique du Sacré-Cœur

Montmartren laella oleva basilika on yksi Pariisin näkyvimmistä maamerkeistä. Valkea rakennus on suosittu käynti kohde auringonlaskun aikaan, silloin kirkolle johtavilla portailla istuu väkeä katselemassa illan hämärtymistä ja kaupungin valojen syttymistä.
Rakennus on valmistunut vasta vuonna 1919 ja edustaa historismia lainaillen eri aikakausien tyyleistä.


Basilique cathédrale de Saint-Denis

Pariisin esikaupungissa Saint-Denisissä sijaitseva katedraali on yksi merkittäviä arkkitehtuurin virstan pylväitä, sitä pidetään ensimmäisenä merkittävänä goottilaisena rakennuksena. Paikalla oli luostaritoimintaa jo 600-luvulla, mutta katedraalin rakennustyöt aloitettiin vuonna 1136.




Kirkko on avara ja valoisa eikä se oikein vastaa mielikuvaa hämärästä kynttilöin valaistusta vanhasta kirkosta. Paikasta tekee ainutlaatuisen sen käyttö kuninkaiden hautapaikkana. Katedraali on kaikkien Ranskan kuninkaiden hautapaikka vuodesta 496 lähtien kolmea kruunupäätä lukuun ottamatta.

Saint-Étienne-du-Mont
Helmi Pariisin kauniiden goottilaisten kirkkojen joukossa. Tämä ulkoa epäsymmetrisen näköinen kirkko on aivan Panthéonin vieressä. Kirkko on rakennettu 1400-1600 luvuilla ja siinä näkyy sekä myöhäisgootikka että renessanssivaikutteet.

Sisätiloissa huomio kiinnittyy keskilaivaan jakavaan hienoon kuoriaitaan.

Kirkko on myös Pariisin suojeluspyhimyksen pyhän Genevièven pyhättö.


Saint-Germain-des-Prés

Pariisin vanhin kirkon torni löytyy tästä kirkosta, se on peräisin 1000-luvulta, mutta paikalla on ollut kirkko jo 500-luvulta lähtien. Kirkko on sekoitus montaa tyyliä väliltä 1000-1600.


Saint-Sulpice

DaVinci koodi leffassa vilahtava kirkko jota rakennettiin yli 200 vuotta.

Kirkko on sisältä komea, muttei niin näyttävä kuin vanhat suuret kirkot.

Saint-Eustache

Gotiikkaa edustava, mutta siihen myös renessanssia yhdistelevä Saint-Eustache on rakennettu vuosina 1532 - 1632. Se sijaitsee 1. kaupungin osassa lähellä Les Hallesia.

Kirkossa on ranskan suurimmat 8000 pilliset urut. Ulkoa kirkko on hienon näköinen ja miksei sisältäkin, mutta maalaukset ovat paikoin melko huonossa kunnossa ja vuonna 2008 jonkinlaiset restaurointityöt oli aloitettu.



Saint-Séverin

Latinalaiskortteleilla sijaitseva kaunis goottilainen kirkko 1200-1500 luvuilta.
Kirkko on puoli huomaamattomasti kapeiden katujen välissä, mutta sille 'eksyy' helposti kierrellessään ravintoloita täynnä olevia kujia.


Saint-Augustin de Paris

Ulkoa näyttävä teräsrakenteinen kirkko. Sisältä kirkko näyttää mielestäni 'liian suurelta' johtuen varmaan melko laatikkomaisesta ja korkeasta olemuksesta.

Église Saint-Paul-Saint-Louis
Maraisilla sijaitseva 1600-luvulla rakennettu ja sittemmin vallankumouksen kuohuissa 'putsattu' Jesuiittakirkko. Italialais-vaikutteisen kirkon kupoli on 55m korkea.

Saint-Julien-le-Pauvre


Eräs Pariisin vanhimmista uskonnollisista rakennuksista, nykyinen kirkko on rakennettu vaiheittain 1100-1800 luvuilla.  Kirkko sijaitsee Latinalaiskorttelien puolella St-Severiniltä Notre-Damelle mennessä.

Saint Germain l'Auxerrois

Louvren kirkkona tunnettu entinen Ranskan kuninkaiden kirkko. Louvren itäpäätyä vastapäätä sijaitseva Saint Germain l'Auxerrois on perustettu jo 600-luvulla, mutta se on muuttanut muotoaan ja tyyliään seuraavina vuosisatoina. Sen kello kuulutti pärttylinyön verilöylyn alkaneeksi 1572.




Église Saint-Médard

1400-1700 luvuilla rakennettu kirkko Rue Mouffetardin alkupäässä Seinen vasemmalla rannalla 5. Kaupunginosassa. Kivan näköinen kirkko edustaa tyyliltään lähinnä gotiikkaa.





Église du Val-de-Grâce

Sotilassairaalan alueella sijaitseva kirkko on yksi Pariisin hienoimmista ja ilmeisesti vaikeimmin vierailtavista. Se on rakennettu 1600-luvulla ja edustaa ranskalaista barokkia.

Kirkon vieressä on sotilassairaanhoitoa esittelevä museo jonka pääsylipulla pääsee ilmeisesti myös kirkkoon. Kysyimme koska kirkkoon pääsee ilman museolippua, niin saimme vastauksen, mitä ei ymmärtänyt englanniksi eikä ranskaksi. Joten kirkossa käynti siirtyi hamaan tulevaisuuteen.

Église Saint-Pierre de Montmartre

1100-luvun kirkko Sacre Coeurin kupeessa Montmartren kukkulalla.


Kirkkoa sanotaan Pariisin vanhimmaksi, sen paikalla on ollut uskonnollisia rakennuksia jo satoja vuosia ennen nykyistä kirkkoa.


Église Saint-Vincent-de-Paul

1800-luvun uus-klassinen kirkko 10. kaupunginosassa lähellä Poissonieren metroasemaa ja Gare du Nordia.




Église Saint-Ephrem

Syyrialaisen seurakunnan pieni kirkko Latinalaiskortteleilla.



Église Saint-Gervais-Saint-Protais de Paris

Noin 150:n vuoden ajan rakennettu kirkko 1400-1600 luvuilta, jonka paikalla on ollut kirkkotoimintaa jo 300-luvulla.

Tyylisuunta sisältä on lähinnä gotiikkaa ja julkisivu ranskalaista klassismia.


St-Louis d’Antin

1700-lopulla rakennettu kirkko suurten tavaratalojen ja Gare Saint-Lazaren lähellä. Melko vaatimaton julkisivu kätkee kauniin kirkon taakseen.


Église Saint-Roch

Saint-Roch on tyyliltään myöhäisbarokkia ja se on valmistunut 1700-luvulla. Kirkko on 126 m pitkänä yksi Pariisin pisimmistä, muuta se on niin tiivisti muiden rakennusten ympäröimä ettei sitä huomaa kuin paikalle osumalla.



Basilique Ste-Clotilde

Saint Clotilde on näyttävä uusgoottilainen basilika vuodelta 1857.



Église Saint-Merri
 
Pienehkö kirkko on rakennettu 1500-luvun alkupuoliskolla ja se edustaa myöhäisgotiikan flamboyant-tyyliä. Tornissa on Pariisin vanhin vallankumouksesta ehjänä selvinnyt kirkon kello.



Église Saint-Leu-Saint-Gilles
Kirkon rakentaminen alkoi vuonna 1235 ja siitä lähtien rakennusta on rakennettu ja muuteltu vuoteen 1780 saakka. Kirkossa on Pyhän Klotilden (Saint Clotilde) pyhiinjäännökset. Hän oli vuosina 475–545 elänyt frankkien kuningatar ja frankkien valtakunnan Klodvigin vaimo.




Grande Mosquée de Paris

Pariisin suuri moskeija on Ranskan suurin moskeija. Se on rakennettu 1920-luvulla latinalaiskorttelien itäpuolelle. 


Hautausmaat

Cimetière du Père-Lachaise
20. kaupunginosassa sijaitseva Père-Lachaise, taitaa olla kuuluisin Pariisin hautausmaista. Siellä lepää muun muassa kirjailija Honoré de Balzac, näyttelijätär Sarah Bernhardt, hieroglyfien arvoituksen ratkaissut Jean-François Champollion, säveltäjä Frédéric Chopin, taiteilija Eugène Delacroix, näyttelijä Yves Montand, näyttelijätär Simone Signoret, kirjailija Oscar Wilde ja ehkä kuuluisimpina kaikista Jim Morrison ja Édith Piaf. Morrisonin haudalla on vartiointi ja Piafin haudalla tungosta.

Melko laajaa aluetta varten kannattaa ostaa kartta, silti porukka on eksyksissä siellä. En muista moniko vastaan tulija kysyi reittiä Morrisonin haudalle.

Osa haudoista on kuin pieniä kappeleita ja taideteoksia sellaisenaan.

Cimetière de Passy

Passyn hautausmaa löytyy korkean muurin takaa Trocadéron vierestä.

Hautausmaan portti löytyy kun seuraa muuria Trocadérolta katsoen vasemmalle. Siellä lepäävät muun muassa kulttuuripuolelta Claude Debussy ja Édouard Manet sekä teollisuudesta Marcel Renault ja Marcel Dassault.


Cimetière de Picpus

Picpusin hautausmaa on pieni yksityinen ja vaikeasti vierailtava hautausmaa.  Vierailumme sinne päättyi lukittuun porttiin jonka vieressä olleessa lapussa kerrottiin paikan olevan avoinna klo 14-16 muuten paitsi sunnuntaisin ja maanantaisin sekä juhlapyhinä.

Sinne on haudattu kahteen joukkohautaan yli 1300 giljotiinin uhria.

Eläintarhat ja puutarhat

La ménagerie du Jardin des Plantes
Maailman ensimmäinen eläintarha Jardin des Plantesin kupeessa. Se ei pärjää tarjonnallaan suuremmille tarhoille, mutta on ihan mukava puistomainen pieni paikka jonka kiertää läpi kohtalaisen nopeasti saamatta rakkoja jalkoihinsa.

Kaupungin molempien eläintarhojen sivut löytyvät täältä: http://www.mnhn.fr

Le Parc zoologique de Paris (Zoo de Vincennes)
 
Pariisin suurempi eläintarha Vincennesin puistossa. Tämän eläintarhan maamerkkinä on korkea keinotekoinen vuori. Viime käynnillä vuonna 2006 tarhassa oli remontti meneillään, osa eläimistä oli evakossa ja jopa pääsymaksu oli alennettu. Kohde on kuitenkin ihan mukava eläintarhojen ystävälle.

Le Jardin des Plantes

Vanha kasvitieteellinen puutarha, jonka ympäriltä löytyy luonnontieteisiin liittyviä museoita. Puiston kautta pääsee La ménagerie du Jardin des Plantes eläintarhaan. Sieltä löytyy suuri talvipuutarha, monenlaisia istutuksia ja altaita.

Akvaariot

Aquarium tropical de la Porte Dorée
Mukava akvaario entisen Afrikkalaisen ja oseanialaisen taiteen museon alakerrassa. Paikka on petrannut aika paljon viime vuosina ja niinpä se näyttää hyvältä nykyään.


Siellä on runsaasti altaita ja niistä löytyy myös erikoisempia lajeja. Pienen kävelymatkan päässä on Vincennesin eläintarha.

Sivut löytyvät tästä: http://www.aquarium-portedoree.fr

l'Aquarium de Paris (Cineaqua)
 
Cineaqua yhdistää akvaarion, elokuvateatterin ja ravintoloita hieman erikoiseksi kokonaisuudeksi. Paikan parasta antia on jättimäinen haiallas, mikä on varsin nerokkaalla tavalla toteutettu.

Sitä kiertäessä ei aina edes heti huomaa katselevansa samaa allasta, koska jostain kohdasta se näyttää matalalta riutalta ja toisesta avovedeltä ja kolmannesta syvemmältä pohjalta. Hetken näkymää katseltuaan huomaa jossain taustalle vilahtavat hait.

Pääsymaksu on hieman suolainen, johtuukohan kenties suuresta suolaveden määrästä altaissa, mutta mielestäni käynti kannattaa jos yleisöakvaariot ja hait kiinnostavat.

Lisää juttua: http://www.cineaqua.com
 

Puistot

Suuressa kaupungissa monia puistoja, mutta tässä on sellaisia mihin satunnainen matkailija helpommin eksyy.

Jardin des Tuileries

Keskeisellä paikalla Louvren ja Concorde-aukion välissä sijaitseva Tuileries on vajaan kilometrin mittainen pitkulainen puisto. Siltä löytyy patsaita, kukkaistutuksia, suihkulähteitä, kahvila, leikkipaikkoja yms.

Suihkulähteiden reunoilla on metallisia tuoleja ja lähimpänä Concordea olevalla altaalla voi vuokrata pieniä purjeveneitä uitettavaksi. Paikka on juuri sopiva esimerkiksi jalkojen lepuuttamiseen Louvren jälkeen tai sitten vain istuskeluun illan suussa.

Puiston Louvren puoleisesta päädystä löytyy pieni riemukaari, joka on samalla linjalla kahden suuremman ja kuuluisamman kaaren kanssa.


 
Jardin du Palais Royal
Joskus puistoja löytyy erikoisista paikoista, Palais Royalin sisäpihalla on puisto jossa käy jopa hölkkääjiä...


Jardin du Luxembourg
Suomalaisille Albert Edelfeltin tunnetuksi tekemä puisto.

Tämä suurehko puisto sijaitsee Pantheonin länteen ja latinalaiskorttelien lounaispuolella. Puisto on suosittu paikka niin istuskelijoiden kuin hölkkääjien parissa.

Jardin des Halles
Puisto Pörssin, Forum des Hallesin ja St-Eustachen välissä.

Jardins du Trocadéro
Puisto Palais de Chaillotion ja Eiffelille johtavan Pont d'Iénan välissä.

Eiffel tornia on mukava lähestyä Trocadéron puolelta puiston poikki, suuret suihkulähteet jakavat puiston kahtia ja kävellessä voi katsella altaiden patsaita.

Parc de Monceau
Mukava puisto kahdeksannen ja seitsemännentoista kaupunginosan rajalla. Vierestä löytyy Musée Cernuschi ja Musée Nissim de Camondo.

Place des Vosges

Pariisin kauneimmaksi ja vanhimmaksi aukioksi sanottu Place des Vosges sijaitsee 4. Kaupungin osassa Maraisilla. Se on 1600-luvun alkupuolelta ja aukiota kiertävät yhtenevän tyyliset rakennukset joka sivulta. itse aukio on viihtyisä puisto.

Alueet ja paikat

Pariisista on löytyy tietty paljon alueita jotka eivät suoranaisesti liity johonkin tiettyyn nähtävyyteen ja sitten paikkoja jotka voi laskea 'ulkoa katseltaviksi' nähtävyyksiksi.
Latinalaiskorttelit
Paljon turisteja, sopuhintaisia ruokapaikkoja, kapeita kujia ja paikoin jopa mukavaa tunnelmaa.

Citén saari (Île de la Cité)
Toinen Seinen luonnollisista saarista. Tällä saarella on varsinainen nähtyvyyksien keskittymä, Notre Dame, Krypta, puutarha, Sainte-Chapelle, Conciergerie, Kaarle Suuren patsas, lintu/kukkatori, Pont Neuf...

Trocadero
Mielestäni Trocadero on ainoa oikea suunta lähestyä Eiffel tornia etenkin ensimmäisellä kertaa.

Kun metroasemalta nousee katutasoon ja astuu Palais de Chaillotin kulman takaa rakennusten väliselle aukiolle, aukeaa silmien eteen Eiffel kaikessa komeudessaan. Aukiolla on tietysti matkamuistojen kaupustelijoita ja runsaasti turisteja. 

La Défense
Totaalinen vastakohta vanhan ilmeensä säilyttäneelle Pariisille. Tässä Pariisin naapurissa Nanterressa sijaitsevassa businesskaupunginosassa on lasisia julkisivuja, pilvenpiirtäjiä ja modernia arkkitehtuuria.

Kirsikkana kakun päällä on suuri riemukaari, Grande Arche, kanttiinsa n 110m valkoinen kaakeloitu kuutio.

Rakennusten ällistelyn lisäksi La Défensestä löytyy ostoskeskusta, kauppoja ja elokuvateattereita. Näiden ja toimistojen ollessa suljettuna, paikka muistuttaa lähinnä aavekaupunkia. Keskusaukio on niin suuri että satunnaiset turistit katoavat maisemaan ja paikka suorastaan huokuu autiuttaan.



Avenue des Champs-Élysées

Joskus tylyimmäksi ostoskaduksi valittu Pariisin pääkatu jonka varrelta löytyy erinäisiä luksukseen keskittyneitä kauppoja, mutta myös tavallisen kadun tallaajien kukkaroille sopivia paikkoja kuten Virgin Megastore. Kadun pohjoisreunalla on kahviloita ja ravintoloita, jotka tosin eivät ole halvimmasta päästä.
 


Pigalle
Pigallelta löytyy kuppiloita, halvempia hotelleja, sex-shoppeja jne plus legendaarinen Punainen Mylly, Moulin Rouge.

Jonkun matkan päästä naapuristosta löytyy kuuluisa keikkapaikka Elysee Montmartre, joka suljettiin tulipalon vuoksi, mutta se avattaneen uudestaan vuonna 2016.

Opera
Oopperan (Opera Garnier) ympäristöstä löytyvät niin tavaratalot kuin monta kohtuuhintaista hotelliakin.

Myös Madeleine kirkko ja Place Vendôme ovat lähellä.

Henkilökohtaisesti suosittelen mieluummin Oopperan ympäristöä kuin Pigallea majoituksen hankintaan, mutta toki makuja on monenlaisia. Hyvät kulkuyhteydet ovat ainakin tämän alueen plussaa.
St-Germain de Prés
Tunnettu ja arvostettu alue joen vasemmalla (etelä) rannalla. Alueelta löytyy muun muassa Saint-Germain-des-Prés ja Saint-Sulpice kirkot. Itään jatkettaessa pääsee Luxembougin puistoon ja koilliseen mennessä latinalaiskortteleille.
Les Halles
Hallien ympäristöstä löytyy niin pörssi, Saint-Eustache kirkko, puisto kuin ostari ja tyttökatu. Alueen alla oleva Châtelet Les Hallesin metro/RER-asema on maailman suurin maanalainen asema, sen kautta kulkee päivittäin n 750.000 matkustajaa.

Etelä-pohjoissuunnassa aluetta halkovalla Rue St-Denisillä on eteläpäässä ravintoloita, baareja ja kauppoja, mutta pohjoiseen mennessä putiikit muuttuvat sex-shopeiksi ja lamput punaisiksi.
 
Rue Mouffetard

Eläväinen katu 5. kaupungin osassa, jonka ympäristö on Pariisin vanhimpia seutuja.



Kadulta löytyy erilaisia herkkukauppoja kuten suklaa-, viini- ja juustopuoteja. Sen varrella on myös ravintoloita ja kahviloita.

Quartier Asiatique tai Petite Asie (Chinatown)

13. kaupunginosassa on aasialaisten kauppojen ja ravintoloiden keskittymä. Avenue Ivryn Les frères Tang-supermarketistä löytyy joka lähtöön aasialaisia elintarvikkeita mm mausteita ja teetä.

Kaupat

Tästä tulisi aivan loputon listaus, mutta tässä on muutama paikka noin alkuun.

Galeries Lafayette
Yli satavuotias tavaratalo kaunotar sijaitsee Gare Saint Lazaren and Opéra Garnierin välimaastossa. 'Naisten kaupan' kupoli on näkemisen arvoinen.

Printemps
Kolmessa talossa Galeries Lafayetten naapurissa sijaitseva Printemps on myös varsin monipuolinen tavaratalo.

Bon Marché
Vasemman rannan suuri tavaratalo on Bon Marché, joka Pariisin ja joiden lähteiden mukaan, maailman ensimmäinen tavaratalo. Sen herkkuosasto on käymisen arvoinen paikka.

Samaritaine
Seinen rannassa sijaitseva Samaritaine on lopullisesti suljettu turvallisuussyistä. Aiemmin suositun tavaratalon kattoterassilla sijaitsi kahvila josta oli upeat näköalat joen rantaan ja ympäristöön.

BHV (Bazaar de l'Hotel de Ville)
BHV on yksi Pariisin vanhoista suurista tavarataloista, se löytyy Rivolin varrelta kaupungintalon vierestä.

Carrousel du Louvre
Louvrea alla sijaitseva kauppakeskus. Täältä löytyy Virgin megastore (levykauppa), Nature & Découvertes, Les Mineraux (oma suosikkini) ja monta muuta kauppaa ja ravintola-alue.

Italie2
Suuri ostoskeskus Place d'Italiella. Sieltä löytyy Carrefour-market, Fnac-viihdekauppa ja Nature et Découvertes ja paljon muuuta.


Gibert Jeune
"Keltainen kirjakauppa". Tällä kirjakaupalla on 8 myymälää Saint-Michelin ympäristössä.


Gibert Joseph
Myös kirjakauppoja. Boulevard Saint Michelin varrelta löytyy ketjun levykauppa missä on laajat valikoimat levyja ja leffoja.


Virgin
Levykauppa jonka suuret myymälät löytyvät Champ-Elyseélta ja Carrousel du Louvresta. Champs-Elyseén myymälä on auki puoleen yöhön.

FNAC
Toinen suuri levykauppa, myymälöitä löytyy Champ-Elyseélta ja Forum des Hallesilta ja kuudesta muusta paikasta.

Deyrolle
Legendaarinen eläinkauppa, jonka tulipalo valitettavasti tuhosi. Paikka kuitenkin avasi ovensa kunhan myytävää löytyi. Kuuluisan paikasta tekivät sen myyntiartikkelit, tarjolla oli tiikereitä, jääkarhuja, seeproja ja lukematon määrä pienempiä eläimiä. Kaikki tietenkin täytettyjä...

Monoprix
Paikallinen Valintatalo tai Siwa. Tosin suurimmissa myymälöissä on kaikkea ruuasta vaatteisiin.
Monoprix on ollut suosikkimme tuliaisten hankinnassa, sieltä ostetaan suklaata, nougaata, kahvia, keksejä, hilloja jne alkoholihyllyjä unohtamatta (pullot pitää muistaa pakata hyvin ruumaan menevään laukkuun). Sieltä saa myös mehut, limsat ja kuohuviinit hotellille, oluet piknikille ja vesipullot reppuun. Mikä parasta, näitä kauppoja on paljon Pariisissa ja monet niistä ovat auki melko myöhään, osa puoleen yöhön. 

Decathlon
Paikallinen Budget sport tai XXL löytyy useammasta paikasta Pariisista.


Absinttikauppa Vert d’Absinthe

Alan liike Maraisilla osoitteessa 11 rue d’Ormesson. Putiikista löytyy niin juomat kuin tarvikkeetkin kuten lusikat, lähteet, lasit yms. Juomat ovat tosin melko hintavia, mutta laajasta valikoimasta löytyy moneen lähtöön pulloja.


Peugeot showroom

Champs-Elyséesiltä löytyy Peugeotin showroom, missä on näytillä konseptiautoja ja joskus jopa tuotantomallejakin.


Mercedes-Benz showroom

Jonkin matkaa Peugeotin näyttelytilasta itään, löytyy Mersun vastaava paikka. Näytteillä on AMG:tä yms.

Markkinat yms
Pariisin tunnetut kirpputorit ovat jääneet meiltä käymättä, mutta kadun varsilla tapahtuu muuallakin. Antiikkia ja second-hand tavaraa myydään kojuista ’ Vide-grenier’ ja ’Brocante’ tapahtumissa. Näitä tapahtumia voi etsiä sivuilta https://vide-greniers.org/




Olemme eksyneet paikoille sattumalta kuten Marché Port-Royalille etsiessämme Val-de-Grâcea tai antiikki- ja taidetorille Parc Monceaun vieressä.
Joulun alla kaupungissa on useita joulutoreja.

Syöminen

Tässä aiheessa olen vähän huono antamaan vinkkejä.
Halpaa ruokaa löytyy Latinalaiskortteleilta. Siellä on pieniä ranskalaisia ravintoloita, libanonilaisia, kreikkalaisia, aasialaisia jne. Pikkukatujen Pita grec ranskalaisilla (kebab) ja olut maksaa vähemmän kuin pelkkä olut monissa kalliimmissa paikoissa.
Myös Rue Mouffetardin varrelta löytyy sopuhintaisten ruokapaikkojen keskittymä.
Kiinteä hintaisista menuista löytyy yleensä pari kolme eri hintaista vaihtoehtoa, ja niistä puolestaan pari kolme vaihtoehtoa alkupalalle ja pääruualle sekä mahdolliselle jälkiruualle. Alle viidenkympin syö kolmen ruokalajin menun ja juo pullon viiniä. 







 Vaikka ranskalaiset arvostavatkin omaa keittiötään maasta taivaisiin, ovat McDonald'sit ja KFC:t löytäneet tiensä myös Pariisiin. Satunnaisen matkailijan kannalta tuo ei ole välttämättä niin huono juttu, koska välillä täytyy syödä nopeasti ja kevyellä budjetilla.
Mikäli haluaa parempia hampurilaisia, kylästä löytyy myös Hard Rock Cafe.
Myös aasialaista ruokaa löytyy paljon, monissa paikoissa ruuat osoitellaan tiskiltä, ne lämmitetään mikrossa ja hinnoitellaan painon mukaan.

Kuppilat

Bastillen läheltä löytyy baarikatu Rue Lappe ja muutenkin alan keskittymää. Rue St-Dennisin eteläpäästä ja keskivaiheilta löytyy muutama hauska paikka.

Meidän reissujen kestosuosikki Frog & Rosbif löytyy rue St. Denisin varrelta. Se on panimoravintola ja hanoista löytyy erinäisiä talon omia oluita.

Toinen ’sammakkobaari’ The Frog & British Library, missä olemme käyneet, löytyy kansalliskirjaston, Bibliothèque nationale de France, läheltä.

Ketjulla on Pariisissa yhteensä viisi pubia.

Reissujen aikana olemme poikenneet parissa absinttibaarissa.

Cantada II löytyy 11. kaupunginosasta muutaman sadan metrin päästä Pére Lachaisen hautausmaasta. Ok paikka parissa kerroksessa, musiikki on raskaamman oloista. Osoite on 13 rue Moret.

Les Furieux on myös 11. kaupunginosassa lähellä Rue Lappea Bastillen alueella. Myös tämä on ihan mukava oloinen 'rockluola'. Osoite on 74, rue de la Roguette.

Liikkuminen

Paikasta toiseen liikkumista kaupungissa helpottaa suuresti kunnon kartta. hotelleissa jaeltavalla ilmaiskartalla pärjää jotenkuten, mutta kun pitäisi löytää joku sivukatu, ei niiden karttojen tarkkuus enää riitä. Alle kympin investoinnilla saa esimerkiksi Paris Classique-karttakirjan. Se on virsikirjan kokoinen reilut 350 sivunen kartasto, missä on katuhakemistot, yksityiskohtaiset kartat, palveluita, bussilinjoja, metrot ja myös lähiöalueet.
Kentältä kaupunkiin ja takaisin
Parhaaksi koettu vaihtoehto on RER B3 juna. Se kulkee päivällä muutaman minuutin välein ja hiljaiseen aikaan hieman harvemmin. Lentokentältä aseman löytää seuraamalla RER viittoja ja lipun voi ostaa automaatista jollei viitsi jonottaa lippuluukulle. Riippuen määrän päästä Pariisissa, kannattaa etukäteen selvittää pitääkö junasta vaihtaa metroon ja käykö se helpommin Gare du Nordin, Châtelet les Hallesin vai jonkun muun aseman kautta. Tässä mainittakoon toiseen kertaan että Châtelet les Halles on maailman suurin maanalainen asema. Et siis ole yksin siellä, lisäksi joidenkin linjojen välisissä vaihdoissa siellä saa kävellä useita satoja metrejä. RATP:n sivuilta www.ratp.fr löytyy hyvät reitinsuunnittelu työkalut.
Paluu kaupungista kentälle on myös yksinkertaista kun huomioi yhden seikan, RER B junalla on kaksi päätepysäkkiä joista valitettavasti vain toinen on CDG:n kentällä. B3 menee kentälle ja B5 jonnekin muualle. Muutaman kerran on tullut Gare du Nordilla kiirehdittyä junaan enkä ole ehtinyt vilkuilla mistä junan numeron näkee (nyttemmin tiedän että sen voi lukea tauluista laiturilta). Aulnaysous-Boisin aseman jälkeen on jännittänyt lukeeko seuraavalla asemalla Sevran Beaudottes (oikea) vai Sevran Livry (väärä). Joka kerta olen ollut oikeassa junassa, mutta se ei ole ollut mitenkään itsestään selvää.
Junamatka kaupungin ja kentän välillä maksaa 10€ (v. 2016) ja kestää esimerkiksi Gare du Nordilta noin 30-50min riippuen pysähtyykö juna useammin vai meneekö lähes suoraan kentälle. Aina tietysti löytyy joku sankari kuka ei halua matkustaa rahvaan kanssa junalla vaan ottaa taksin. Onhan tuokin ihan ok valinta jos haluaa istua 1-2 tuntia ruuhkassa, maksaa vähintään 5 kertaa enemmän matkastaan ja kuunnella Senegalilaisia iskelmiä. Tuotakin on tullut useamman kerran kokeiltua viran puolesta reissatessa.

Kaupungissa

Lyhyesti, osta ParisVisite-kortti.
ParisVisite-kortteja saa päiväksi (12,30€), kahdeksi (20€), kolmeksi (27,30€) ja viideksi (39,30€) (Hinnat vyöhykkeelle 1-3 v. 2016)
Korteilla saa kulkea metrolla, RER:llä ja bussilla niin paljon kuin sielu sietää.

Jostain syystä bussilla ajelu on jäänyt kokonaan kokeilematta, ehkä siksi että metrolla kulkeminen on ollut niin näppärää. Metroverkko kattaa kaupungin aika mukavasti ja jossain paikoissa RER junat täydentävät kulkumahdollisuuksia.
Hotelleissa jaettavissa kaupungin kartoissa on mukana metrokartta, jonka avulla suunnistaminen on helppoa. RATP:n sivuilta saa ladattua taskukokoon tulostettavan metrokartan myös pdf:nä.

Kaupungin ulkopuolelle

RER junilla pääsee näppärästi esikaupunkialueille, kunhan ostaa lipun mikä on voimassa halutulle vyöhykkeelle.

Rautatieasemilta, jotka jo itsessään ovat nähtävyyksiä, pääsee TGV-luotijunilla (train à grande vitesse) ympäri Ranskaa ja naapureihin kuten Lontooseen, Brysseliin ja Zurichiin.


Aiempia matkakuvauksia löytyy näistä linkeistä:

Kertomukset ovat päiväkirjatyylisiä, mutta ehkä niistä saa ideaa siitä mitä päivässä ehtii tekemään. Täsmennyksenä tähän, meidän 'päivä' kaupungilla on noin klo 10-23.

Kaupungista on kirjoitettu ties kuinka monta kirjaa, mutta tässä on muutama oma suosikki:
Martina Padberg - Taide & Arkkitehtuuri, Pariisi
Mondo Matkaopas Pariisi
Eyewitness Travel Paris
Colin Jones - Paris, Biography of a city 
Pariisi - Kirjailijan kaupunki (toim. Kristina Ranki)
Paris (City-Lit series)
Jouko Hava - Paras Pariisi
Helena Petäistö - Aamiainen Cocon kanssa
Michelin - Paris
Andrew Hussey - Paris - The Secret History
Ernest Hemingway - Nuoruuteni Pariisi

Alistair Horne - Seven Ages of Paris
Gregor Dallas - Metrostop Paris - History from the city's heart
Michael Poisson - The Monuments of Paris
Kathy Borrus - Five Hundred Buildings of Paris

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti